środa, 2 października 2013

W rodzinie siła...czyli z zapisków Magdaleny

Nie ma to jak wymiana przepisów zapalonych kuchareczek :) Prezentowane ciasta nie dość, że szybko się robi to smakują na prawdę rewelacyjnie i nie potrzeba do ich wykonania wymyślnych składników.
Za przepisy ukłon w stronę mojej kuzynki Magdy :)

Ciasto jogurtowe z karmelem i płatkami migdałowymi



 Ciasto

  • 3 filiżanki (o poj. 300 ml) mąki
  • 1 1/2 filiżanki cukru
  • 0,5 l jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku

 Piec nagrzewamy do 180 st. C. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce, szybko wymieszać i wlać do średniej wielkości formy. Piec na złoty kolor (w zależności od piekarnika) ok.15-30 min*. Polać przygotowanym karmelem i zapiekać jeszcze 10-15 min do tzw. suchego patyczka.

Karmel

  • 80 g kostki masła
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 100 g cukru 

Składniki karmelu umieścić w garnuszku i podgrzewać do rozpuszczenia cukru.

* Im mniejsza forma, tym ciasto musi dłużej się piec by nie było 'zakalca'. Również dużą rolę gra piekarnik- inaczej upiecze się w piecu elektrycznym (możliwość ustawiania grzałek góra/dół ), a inaczej w gazowym (pieczenie od dołu).



Puszysty placek z owocami

Ciasto

1kostka margaryny
1,5szklanki cukru
6 łyżek mleka 
6 jaj (osobno żółtka i białka)
2 i 2/3 szklanki mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (śliwki, wiśnie, jagody, maliny)



Margarynę, cukier i mleko umieścić w garnuszku, zagotować i przestudzić. Masę przelewamy do miski i dodajemy kolejno żółtka, wyrabiamy bardzo dokładnie. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Masę dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubitą pianę z 6 jajek. Wysmarowaną keksówkę (ok.35 x 11 x 7,5 cm), może być też tortownica 28 cm-obsypujemy tartą bułką, wlewamy ciasto na wierzch układamy owoce. Ja piekłam w temperaturze ok.180-190 st.C ponad godzinę (dokładnie 70 min).









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz