poniedziałek, 21 października 2013

Domowa pizza


Ulubiona potrawa mojego synka, chętnie mi pomaga przy jej przyrządzaniu. Pyszna, lekka, i szybka- a co najważniejsze domowa, z naszymi ulubionymi dodatkami! Ten przepis zapisałam, oglądając amerykański program kulinarny.

2 łyżeczki drożdży

1 łyżeczka cukru

200ml cieplej wody

1 łyżeczka soli

500g mąki + 2łyżki

60ml białego wina / nie koniecznie/

2 łyżki oliwy
ulubione dodatki 

Do niewielkiego naczynia wsypujemy drożdże, cukier i zalewamy wodą, odstawiamy. W mikserze umieszczamy mąkę, sól, wino i oliwę oraz pracujące drożdże. Miksujemy tylko do połączenia się składników- około 1 min. Oprószamy blat mąką,  wyciągamy ciasto i zagniatamy ok. 2-3 minut. Odstawiamy  przykryte ściereczką do wyrośnięcia w naoliwionej misce na około godzinę. Gdy ciasto podwoi objętość , uderzamy w nie pięścią- by je odgazować, wyciągamy na blat i formujemy cienką pizzę, ok. 5mm.

Smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy lekkie dodatki- te mokre muszą być odsączone.

Alternatywą do sosu pomidorowego może być pasta czosnkowa.

Pieczemy w 200 st. ok 15 min.


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz