Ulubiona potrawa mojego synka, chętnie mi pomaga przy jej przyrządzaniu. Pyszna, lekka, i szybka- a co najważniejsze domowa, z naszymi ulubionymi dodatkami! Ten przepis zapisałam, oglądając amerykański program kulinarny.
2 łyżeczki drożdży
1 łyżeczka cukru
200ml cieplej wody
1 łyżeczka soli
500g mąki + 2łyżki
60ml białego wina / nie koniecznie/
2 łyżki oliwy
ulubione dodatki
ulubione dodatki
Do niewielkiego naczynia wsypujemy drożdże, cukier i zalewamy wodą, odstawiamy. W mikserze umieszczamy mąkę, sól, wino i oliwę oraz pracujące drożdże. Miksujemy tylko do połączenia się składników- około 1 min. Oprószamy blat mąką, wyciągamy
ciasto i zagniatamy ok. 2-3 minut. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia w naoliwionej
misce na około godzinę. Gdy ciasto podwoi objętość , uderzamy w nie pięścią- by
je odgazować, wyciągamy na blat i formujemy cienką pizzę, ok. 5mm.
Smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy lekkie dodatki- te
mokre muszą być odsączone.
Alternatywą do sosu pomidorowego może być pasta czosnkowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz