niedziela, 6 kwietnia 2014

Cos innego na Wielkanoc

Wielkanoc to kolorowe Święta, wiosna..wszystko wraz z nami budzi się do życia..Warto wiec pobawić się i stworzyć oryginalne "jadalne"dekoracje.
W tym roku w Wielkanoc to dla nas również okazja do świętowania pierwszych urodzin córki, wiec tym bardziej chciałabym aby było bardzo kolorowo. Inspiracją był dla mnie przepis Ani.

KOSZYK Z CIASTA DROŻDŻOWEGO




4szkl. Mąki
2op.suchych drożdży /25g świeżych/
1łyżka cukru
szczypta soli
1jajo
1/2 szkl. letniej wody
1/2 szkl. letniego mleka
1/3szkl.oleju
Wszystko przekładamy do miski i wyrabiamy. /ze świeżymi drożdżami robimy rozczyn/
Ciasto jest elastyczne,w zależności od użytej maki i jej wilgotności można dosypać ok.1/3szkl.mąki. Odstawiamy aż podwoi swoją objętość /ok. 1.5h/




Metalową miskę odwracamy do góry dnem i pokrywamy folią aluminiową. /u mnie średnica 20cm/
2/3ciasta wałkujemy na prostokąt i tniemy na paski 1,5cm szer. a długość -zależy od miski- ale musi być ok 3 cm dłuższa.


Wyplatanie koszyka zaczynamy kładąc 4-5 /w zależności jak gęste chcecie sploty/ pasków ciasta promieniście, tworząc gwiazdę. Następnie zaczynamy przeplatać dookoła zaczepiając pierwszy koniec pod spodem środka naszej gwiazdy. Kontynuujemy do końca. Wypleciony koszyk lekko przyciskamy do miski. Końce, które odstają odcinamy. Aby koszyk miał stabilną podstawę, odcięte końce zagniatamy, wałkujemy i wycinamy koło /u mnie szersza szklanka/ następnie przykrywamy nasz splot na czubku miski.

Smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy w 180st.  na złoto brązowy kolor.

OBRZEŻE


Pozostałe ciasto dzielimy na pół. Wałkujemy długi pasek, dzielimy na 3 i pleciemy długi warkocz- na papierze do pieczenia musimy odrysować średnicę miski i układamy na nim nasz warkocz. Smarujemy jajem i pieczemy.


RĄCZKA KOSZYKA


Postępujemy analogicznie jak przy obrzeżu, z tą różnicą iż warkocz układamy przez środek odwróconej miski. Smarujemy jajem i pieczemy.


Wszystkie elementy łączymy ze sobą wykałaczkami.

/ Dużo pisania a na prawdę mało pracy/ :)




1 komentarz: