Pudding chlebowy czekoladowy (4 porcje)
7 kromek czerstwego pieczywa ( u mnie chleb tostowy, ale może każde pszenne pieczywo100g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki kremówki
50 ml mleka
2 łyżki masła
2 jaja roztrzepane
Pieczywo rozrywamy do przygotowanych foremek żaroodpornych. W garnuszku umieszczamy śmietankę, mleko, masło i czekoladę (lepiej połamaną). Mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i chłodzimy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 190st.C. Do schłodzonej masy dodajemy jaja, mieszamy i rozlewamy na wcześniej przygotowane pieczywo. Pieczemy ok 30-40 min. w zależności od piekarnika. Masa czekoladowa musi być ścięta.
Smacznego!
Suflet czekoladowy (2-4 porcje w zal. od foremek)
100g masla70g czekolady rozpuszczasz
3 jaja
starta skórka z 1/2 pomarańczy lub aromat pomarańczowy
3lyzkami pudru
3 płaskie łyżki mąki
Masło i czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu, po czym chłodzimy. Jaja ubijamy na najwyższych obrotach na puszystą masę dodając skórkę / aromat i cukier puder. Dosypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Masę dodajemy do ostudzonej czekolady i wlewamy do wysmarowanych masłem foremek- u mnie wysokie kubki ok 18-20min. / mniejsze 10-12 min. w 180st. Powinny ładnie wyrosnąć, należy przestrzegać czasu pieczenia. Podajemy ciepłe.
Smacznego!

Aby suflet ładnie wyrósł, należy foremki posmarować dokładnie masłem max. do miejsca wypełnienia, a masę lejemy środkiem, aby nie pobrudzić brzegów :)
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
Gdy pierwszy raz robiłam to ciasto nie mogłam uwierzyć, że robi się je tak szybko. Kolejnym atutem jest możliwość dodawania różnych dodatków, choć i bez nich ciasto jest pyszne, wilgotne, mięciutkie i wyrasta bardzo ładnie. Robiłam je chyba z 10 razy dodając jabłka, gruszki, rodzynki, orzechy, posiekaną czekoladę. Polecam serdecznie łasuchom. Przepis dostałam od Pani Ani,która znalazła go tutaj.
3 jaja
1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
1/2 szkl. oleju
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kakao
ewentualnie dodatki (jabłka, gruszki, rodzynki, orzechy, posiekana czekolada)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać- ja rózgą w misce- na prawdę tylko do połączenia składników. Jak wspomniałam można dodać owoce. Przełożyć do natłuszczonej formy (u mnie tortownica 26 cm) posypanej bułką tartą.
Piekłam tak 40 min w 180 st. C.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Smacznego!
Suflecik pierwsza klasa tak szybko jak sie zrobil tak szybko znikł :)
OdpowiedzUsuńSuper ciesze sie :)
OdpowiedzUsuń