Od czasu do czasu mam wielką ochotę na pierogi. Te sklepowe przerażają mnie składem farszu niewiadomego pochodzenia. Ponieważ lubię mieć świadomość tego co jem, pierogi z mięsem- choćbym miała je lepić kilka godzin- wolę zrobić sama.
Na szczęście chcę Wam pokazać, że to nie musi być takie straszne i pracochłonne.
Ciasto na te pierogi jest delikatne i na prawdę bardzo łatwe. Proponuję zająć się w pierwszej kolejności farszem.
Pierogi z mięsem
Farsz
- 500g mięsa z rosołu
- 2 cebule
- 1 ugotowana marchew
- jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy. Wszystkie składniki- oprócz jaja- wkładamy do malaksera/ blendera i miksujemy. Dodajemy przyprawy. Na końcu dodajemy jajo i chwile miksujemy.
Ciasto
- 500g mąki
- 400ml maślanki
Ciasto rozwałkujemy bardzo cienko, wykrawamy odpowiednie kształty naszych pierogów, nakładamy farsz i dokładnie lepimy brzegi.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą, partiami wrzucamy pierogi na wrzątek, po wypłynięciu gotujemy je na małym ogniu ok. 3 minuty.
Podajemy ze smażoną cebulką i skwarkami.
Smacznego!
Calzone... czyli drożdżowe pierożki obfitości :)
Calzone jest to alternatywa pizzy. Wszystko wykonujemy tak samo, tylko produkt końcowy jest miłym zaskoczeniem dla wielu. Do środka można włożyć wszystkie składniki, które lubicie:kurczaka, pieczarki, paprykę, suszone pomidory, oliwki, szpinak, brokuły (wcześniej blanszowane). Podzielę się przepisem, który w mojej kuchni gości od 3 lat, a jego źródło znajduje się tutaj.
450g mąki
opakowanie suchych drożdży
szczypta soli
2 łyżki oliwy
około 250ml ciepłego (nie gorącego, bo zabiją drożdże i nic nie wyrośnie) mleka - należy stopniowo dodawać i spr konsystencję ciasta
jajo roztrzepane do posmarowania pierogów
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, drożdże, wlewamy mleko i oliwę. Wyrabiamy, aż będzie
miękkie i gładkie, formujemy w kulę, zostawiamy w naczyniu przykryte
ręczniczkiem.
Pozostawiamy do podwojenia objętości (około 1,5
godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy, dzielimy na 4 części.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy, dzielimy na 4 części.
Każdą z nich wałkujemy na koło o średnicy 20 cm.
Na połowę każdego nakładamy nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu.
Posypać startym serem.
Zaginamy i formujemy pieroga. Brzegi trzeba dobrze
skleić. Pierogi układamy na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma
konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.
Pieczemy w 190st. C ok. 25-30 min na złoty kolor.
Farsz (u mnie)
Podsmażone pieczarki z cebulą i kawałkami kurczaka, papryka pokrojona w paseczki, rozdrobnione oliwki, rozdrobniona mozzarella, starty żółty ser.
Jak już wspomniałam farsz można modyfikować według własnych smaków i upodobań.
Smacznego!
Paella z kurczakiem
Wszystkim tym, którzy jeszcze nie próbowali krewetek radzę spróbować tej potrawy, a na pewno się do nich przekonają. Potrawa jest prosta, szybka i smaczna, a podpatrzyłam ją u Joasi.
- duża pierś z kurczaka
- 8 krewetek tygrysich
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 pomarańczowej papryki
- 1 cukinia
1 puszka pomidorów w kostkę + 1 łyżeczka cukru
2 torebki ryżu długoziarnistego
po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
litr gorącego bulionu (może być rosół lub z kostki)
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki do posypania
oliwa do smażenia
sól
Kurczaka kroimy w kostkę i smażyć na oliwie ok. 5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (paprykę, cukinię, czosnek) oraz pomidory z puszki i smażymy około 8 minut. Dodajemy paprykę w proszku i zalewamy winem. Gdy alkohol wyparuje, dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy surowy ryż. Smażymy około 2 minuty, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut.Dodajemy obrane krewetki, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 6 minut. Po tym czasie zestawiamy patelnię z ognia i zostawiamy jeszcze na 2 minuty, żeby danie doszło. W razie potrzeby doprawiamy. Wyłożyć na talerz i posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz