środa, 2 października 2013

Wytrawnie...czyli coś konkretnego na ząb..

Od czasu do czasu mam wielką ochotę na pierogi. Te sklepowe przerażają mnie składem farszu niewiadomego pochodzenia. Ponieważ lubię mieć świadomość tego co jem, pierogi z mięsem- choćbym miała je lepić kilka godzin- wolę zrobić sama.
Na szczęście chcę Wam pokazać, że to nie musi być takie straszne i pracochłonne. 
Ciasto na te pierogi jest delikatne i na prawdę bardzo łatwe. Proponuję zająć się w pierwszej kolejności farszem.

Pierogi z mięsem


Farsz
  • 500g mięsa z rosołu
  • 2 cebule
  • 1 ugotowana marchew
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy. Wszystkie składniki- oprócz jaja- wkładamy do malaksera/ blendera i miksujemy. Dodajemy przyprawy. Na końcu dodajemy jajo i chwile miksujemy.

Ciasto
  • 500g mąki
  • 400ml maślanki
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto, które wkładamy do szczelnego woreczka.
Ciasto rozwałkujemy bardzo cienko, wykrawamy odpowiednie kształty naszych pierogów, nakładamy farsz i dokładnie lepimy brzegi.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą, partiami wrzucamy pierogi na wrzątek, po wypłynięciu gotujemy je  na małym ogniu ok. 3 minuty. 
Podajemy ze smażoną cebulką i skwarkami.

Smacznego!




Calzone... czyli drożdżowe pierożki obfitości :)



Calzone jest to alternatywa pizzy. Wszystko wykonujemy tak samo, tylko produkt końcowy jest miłym zaskoczeniem dla wielu. Do środka można włożyć wszystkie składniki, które lubicie:kurczaka, pieczarki, paprykę, suszone pomidory, oliwki, szpinak, brokuły (wcześniej blanszowane). Podzielę się przepisem, który w mojej kuchni gości od 3 lat, a jego źródło znajduje się tutaj.

Ciasto

450g mąki
opakowanie suchych drożdży
szczypta soli
2 łyżki oliwy
około 250ml ciepłego (nie gorącego, bo zabiją drożdże i nic nie wyrośnie) mleka - należy stopniowo dodawać i spr konsystencję ciasta

jajo roztrzepane do posmarowania pierogów


Mąkę przesiewamy  do miski, dodajemy sól, drożdże, wlewamy mleko i oliwę. Wyrabiamy, aż będzie miękkie i gładkie, formujemy w kulę, zostawiamy w naczyniu przykryte ręczniczkiem.
Pozostawiamy do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy, dzielimy na 4 części.
Każdą z nich wałkujemy na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego nakładamy nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. 
Zaginamy i formujemy pieroga. Brzegi trzeba dobrze skleić. Pierogi układamy na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.

Pieczemy w 190st. C ok. 25-30 min na złoty kolor.

Farsz (u mnie)
Podsmażone pieczarki z cebulą i kawałkami kurczaka, papryka pokrojona w paseczki, rozdrobnione oliwki, rozdrobniona mozzarella, starty żółty ser.

Jak już wspomniałam farsz można modyfikować według własnych smaków i upodobań.

Smacznego!


Paella z kurczakiem


Wszystkim tym, którzy jeszcze nie próbowali krewetek radzę spróbować tej potrawy, a na pewno się do nich przekonają. Potrawa jest prosta, szybka i smaczna, a podpatrzyłam ją u Joasi.
  • duża pierś z kurczaka
  • 8 krewetek tygrysich
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 pomarańczowej papryki
  • 1 cukinia
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów w kostkę + 1 łyżeczka cukru
2 torebki ryżu długoziarnistego
po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
litr gorącego bulionu (może być rosół lub z kostki)
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki do posypania
oliwa do smażenia
sól
Kurczaka kroimy w kostkę i smażyć na oliwie ok. 5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (paprykę, cukinię, czosnek) oraz pomidory z puszki i smażymy około 8 minut. Dodajemy paprykę w proszku i zalewamy winem. Gdy alkohol wyparuje, dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy surowy ryż. Smażymy około 2 minuty, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut.Dodajemy obrane krewetki, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 6 minut. Po tym czasie zestawiamy patelnię z ognia i zostawiamy jeszcze na 2 minuty, żeby danie doszło. W razie potrzeby doprawiamy. Wyłożyć na talerz i posypać natką pietruszki. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz