poniedziałek, 21 października 2013

Coś słodkiego na szybko

Wielokrotnie każdy z nas przechodził przez to samo- niespodziewani goście- co by tu szybko upiec? To rozwiązanie nie dość, że pyszne to jeszcze szybkie do przygotowania.

Kieszonki z jabłuszkami

1opakowanie ciasta francuskiego
4 jabłka pokrojone w kostke
150g cukru
sok z połowy cytryny
cynamon

lub (na bardzo expresowo)
gotowe jabłka prażone- 1 słoik

lukier
cukier puder+ trochę soku z cytryny

Do rondelka dodajemy odrobinę wody, jabłuszka, cukier i sok z cytryny- gotujemy na małym ogniu, aż jabłka zaczną nam się rozpadać. Studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 st.C. Ciasto rozkładamy, kroimy na 8 kwadratów (u mnie była podwójna porcja) i na każdym rozkładamy uprażone jabłka, posypujemy cynamonem, sklejamy brzegi naszych kieszonek. Wierzch ciasteczek nacinamy w kilku miejscach. Układamy na blasze w 3cm odstępach. Pieczemy na złoty kolor. Cieple lukrujemy. Studzimy na kratce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz