Kieszonki z jabłuszkami
1opakowanie ciasta francuskiego4 jabłka pokrojone w kostke
150g cukru
sok z połowy cytryny
cynamon
lub (na bardzo expresowo)
gotowe jabłka prażone- 1 słoik
lukier
cukier puder+ trochę soku z cytryny
Do rondelka dodajemy odrobinę wody, jabłuszka, cukier i sok z cytryny- gotujemy na małym ogniu, aż jabłka zaczną nam się rozpadać. Studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 st.C. Ciasto rozkładamy, kroimy na 8 kwadratów (u mnie była podwójna porcja) i na każdym rozkładamy uprażone jabłka, posypujemy cynamonem, sklejamy brzegi naszych kieszonek. Wierzch ciasteczek nacinamy w kilku miejscach. Układamy na blasze w 3cm odstępach. Pieczemy na złoty kolor. Cieple lukrujemy. Studzimy na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz